top of page
Začítajte sa do šťavnatých textov o našich trhovníkoch a zistite ako sa majú a čo nové si pre vás pripravili. Pri každom nájdete aj odkazy na ich web a profily na sociálnych sieťach.
Oslovte ich tak, akoby ste to urobili na našom podujatí!
Dúhový Pride
Dúhový PRIDE Bratislava je verejné podujatie v Bratislave, ktoré sa zameriava na ľudské práva lesieb, gejov, bisexuálnych a transgender ľudí a zrovnoprávnenie ich sexuálnej orientácie a rodovej identity. Koná sa každoročne od roku 2010.
Starožitnosti Panenská 22
História Starožitností na Panenskej 22 začína v roku 1989. Hoci obchod dvakrát zmenil majiteľa a prešiel dvoma rekonštrukciami, za posledných tridsaťdva rokov sa tu nepredávalo nič iné, než umenie, dizajn a história. Keď navštívite predajňu v súčasnosti, prekvapia vás príjemné ceny, veľký výber historických, umeleckých a dizajnérskych predmetov.
Vrátane nákupu poskytnú bezplatné poradenstvo a kontakty na reštaurátorov. Ak nechcete starožitnosti kúpiť, ale naopak predať, ste na správnej adrese a ani za konzultácie priamo u vás doma sa neplatí. Pomôžu Vám s ocenením Vašej pozostalosti a nákup, ktorý u vás urobia, vyplatia v hotovosti a sami odvezú.
Obchod je ukážkou toho, ako to môže vyzerať, keď sa vášeň stane zamestnaním a práca relaxom.
Vrátane nákupu poskytnú bezplatné poradenstvo a kontakty na reštaurátorov. Ak nechcete starožitnosti kúpiť, ale naopak predať, ste na správnej adrese a ani za konzultácie priamo u vás doma sa neplatí. Pomôžu Vám s ocenením Vašej pozostalosti a nákup, ktorý u vás urobia, vyplatia v hotovosti a sami odvezú.
Obchod je ukážkou toho, ako to môže vyzerať, keď sa vášeň stane zamestnaním a práca relaxom.
Next Apache
Kaviareň na Panenskej ulici, ktorú prevádzkuje náš kamarát Ben. Útulná atmosféra, dvor, kde ste sa počas Dobrého trhu mohli zastaviť na diskusiách a nápoje, ktorými zakončíte príjemný deň strávený v susedstve.
TEDxBratislava
TEDxBratislava je skupina nadšených dobrovoľníkov, ktorí organizujú každoročne sériu prednášok, kde dávajú priestor jedinečným osobnostiam zo Slovenska aj zo zahraničia, ktoré sú výnimočné svojim zmýšľaním, skutkami, talentom, či potenciálom.
Pokiaľ nepoznáte koncept TED alebo TEDx, ide o krátke, 6-18 minútové prezentácie z rôznych oblastí ľudského pôsobenia (veda, technika, dizajn, umenie, medicina a pod.). Tie majú za cieľ šíriť inšpiratívne myšlienky.
V Mačke vo vreci vás čaká 6 krásnych ilustrácií od renomovaných slovenských autorov (Adela Režná, Lucia Žatkuliaková, Nikola Aronová, Dávid Soboň, Hedviga Gutierrez, Viliam Slaminka).
Pokiaľ nepoznáte koncept TED alebo TEDx, ide o krátke, 6-18 minútové prezentácie z rôznych oblastí ľudského pôsobenia (veda, technika, dizajn, umenie, medicina a pod.). Tie majú za cieľ šíriť inšpiratívne myšlienky.
V Mačke vo vreci vás čaká 6 krásnych ilustrácií od renomovaných slovenských autorov (Adela Režná, Lucia Žatkuliaková, Nikola Aronová, Dávid Soboň, Hedviga Gutierrez, Viliam Slaminka).
Marinela
Marinela je prvá slovenská nanukáreň, ktorá od roku 2016 prináša Bratislavčanom rôzne kombinácie čerstvých chutí. Jej zakladatelia, Daniela a Marián Vunhu, sú absolventami talianskej univerzity zameranej na výrobu pravého talianskeho gelata. Svoje vedomosti pretavili do konceptu nanukárne, ktorá v sebe spája hravosť, čerstvosť a bezodpadovú filozofiu. Marinela nanuky totiž nie sú balené, ale predávajú sa čerstvé, priamo z výroby. Sorbety si našli veľkú obľubu aj medzi vegánmi. Vďaka kvalitným ingredienciám uspokoja nanuky z Marinely chúťky najmladších zákazníkov či ľudí s rôznymi intoleranciami. Dnes má Marinela tri prevádzky, na Panenskej, Blumentálskej a na Tyršovom nábreží.
Kráľovstvo maku
Po dlhých rokoch v poľnohospodárstve sa v roku 2011 rozhodli pre pestovania maku a od tých čias s nadšením budujú a neustále zveľaďujú ich "kráľovstvo maku". Ich prioritou je obrábanie polí poctivou prácou, preto hnoja organicky a využívajú ekologické postupy hospodárenia. Na ich úrodných poliach v okolí najjužnejšieho bodu Slovenska pestujú mak modrý, biely a okrový. Základom ich filozofie je zachovanie vysokej kvality produktov, ktorú garantujú aj poctivým ručným zberom.
Bio Maji
Majka má veľmi rada prírodu a trávi v nej veľa času. Bylinky zbiera od jari až do jesene počas slnečných dní. Najčastejšie vyráža do odľahlých miest okolia malej dedinky Potôčky na východe Slovenska. Domov ich prináša v prútenom košíku alebo v plátenej taške. Bylinky rozkladá na rošty po povale rodinného domu. Vďaka jemnému prúdeniu vzduchu a neustálemu tieňu majú bylinky vhodné podmienky pre pomalé sušenie prirodzenou cestou. Usušené bylinky ukladá do plátených vriec. Aby bylinky nestratili svoju vôňu, strihá ich priebežne podľa potreby v malých množstvách.
Na háji
Malá rodinná farma na juhozápade Štiavnických vrchov. Obhospodarujú sad s rozlohou 7 ha na neďalekom kopci Háj. V čase, keď začínali opustený ovocný sad nebol udržiavaný asi 20 rokov, čo spôsobilo, že bol prerastený šípkami a trnkami. Niektoré stromy objavili až počas čistenia. Takýto stav im vyhovoval predovšetkým kvôli čistote pôdy, keďže postreky v ňom neboli aplikované už dlhý čas. Farmu založili na jar v roku 2003. Naplno sa venujú ovociu a jeho spracovávaniu. Momentálne okrem spracovania ovocia chovajú aj ovce kvôli údržbe sadu a vlastnej spotrebe. Pestujú aj bylinky, ktoré využívajú pri niektorých receptúrach.
Prima Perky
Príbeh manufaktúry na výrobu remeselných cestovín sa začal v 90-tych rokoch. Počas cesty Talianskom ich vtedy očarila rozmanitosť cestovín a nekonečné množstvo spôsobov ich prípravy. Krátko potom si kúpili svoj prvý stroj. Začínali v suteréne svojho rodinného domu, neskôr si postavili malú výrobňu aj s malou predajňou v susedstve. V ich sortimente nájdete čerstvé plnené cestoviny, na sladko aj na slano, ale aj sušené cestoviny rôznych tvarov a z rôznych druhov múk zo slovenských mlynov. V názve manufaktúry majú obľúbenú pochúťku z čias detstva, ktorú poznajú hlavne na južnom Slovensku, lekvárové perky s makom :-)
Ovocinár Hrehor
Pestovaniu ovocia sa venujú od r. 1994 tradičným aj moderným spôsobom. Vinárstvo založili v r. 2012 doslova “ na kopci “ v skalických vinohradoch. Ich krédom je rešpekt k prírode a láska k pôde rodného kraja, ktorý im rodí ich ovocie. Ich cieľom je najvyššia možná kvalita jedinečných ovocných vín. Dbajú na kvalitu vstupnej suroviny, preto vyrábajú prioritne z vlastného ovocia. Všetko ovocie oberajú prebierkou a umývajú čím získavajú najviac chuťových a aromatických látok, ukrytých v ovocí. Vína nevyrábajú z koncentrátov, nepoužívajú umelé farbivá a arómy. Okrem ovocných vín vyrábajú aj živé vínne octy.
Farma Hiadlovský
Mliečna farma Hiadlovských bola založená v roku 1992 na lúke, priamo v srdci Slovenska, za obcou Slovenská Ľupča, v časti Podbarište. Dnes už spoločne tri generácie vyrábajú poctivé zrejúce syry z nepasterizovaného mlieka, ktoré získavajú z vlastných kráv. Zvieratá pasú na kopcovitých lúkach v okolí farmy a celý rok ich kŕmia plodinami, čo sami dopestujú.
Predaj zo slobodňej ruki
Rodinné mikrovinárstvo manželov Šandríkových, ktorí sa okrem pestovania hrozna a jeho spracovania, venujú aj výrobe delikatesných pochutín zo surovín jednak z vlastnej záhrady a sadu, ale aj zo surovín, ktoré dopestujú gazdovia v spolku Tekov - Hont
Miroslava Nováková
Rodinná farma, pestovatelia tekvice olejnej a obilia, z obilia melú múku, tekvicové semienka ponúkajú na rôzne spôsoby, v spolupráci s lokálnou lisovňou vyrábajú tekvicový olej. Tekvicovú múku vyrábajú z výliskov, ktoré vznikajú pri lisovaní jadierok na olej. Všetky výrobky sú balené ručne. Produkty Mirky Novákovej prezentujú zároveň značku Regionálny produkt Hont.
Almasun
V malej rodinnej pekárni pečie rodina Abaffyovcov zdravé sušienky, kváskové chlebíky a ďalšie dobroty. Kvalita vstupných surovín a čerstvosť je prvoradá, preto si v pekárni melú svoju vlastnú múku. V prírodnom sade po predkoch pestujú ovocie a orechy a spracovávajú ich na výnimočné produkty.
Rodina Abaffyovcov žije na úpätí štiavnických vrchov na “Almáši” a tu nájdete aj ich malú útulnú pekáreň.
Rodina Abaffyovcov žije na úpätí štiavnických vrchov na “Almáši” a tu nájdete aj ich malú útulnú pekáreň.
Edisonline
Za online videotékou Edisonline stojí mediálna spoločnosť Film Europe a jej majitelia otec a syn Ivan a Dominik Hroncovci, jeden vyštudovaný muzikológ a druhý religionista. Obidvaja s veľkou skúsenosťou z filmového sveta divákom prinášajú to najlepšie z medzinárodných filmových festivalov. Niekedy komédia, niekedy sociálna dráma, niekedy kontroverzný dokument, jednoducho filmy, ktoré vo vás zanechajú stopu. Tento rok, keď sa všetky kiná museli zatvoriť, sa rýchlo zmobilizovali a vytvorili česko-slovenskú festivalovú online videotéku Edisonline, ktorá ponúka viac ako 280 filmov, ku ktorým každý mesiac pribúda 30 nových filmov a obsahuje dva prémiové TV kanály - Film Europe a Film Europe +. Nájsť sa tam dá veľký výber filmov ocenených na festivaloch v Berlíne, Benátkach a Cannes, výber z najlepšej škandinávskej tvorby, alebo európske horory a ešte mnoho ďalších. Cieľom platformy je vytvoriť svet, v ktorom má kvalitný európsky a festivalový film silu prebúdzať záujem o spoločenské témy.
A nie len to. Ako rodina, ktorá má blízko k regiónu Gemer, sa rozhodli zachrániť chátrajúcu budovu Starej školy v Kokave nad Rimavicou z roku 1913 a prerobiť ju na kreatívno-vzdelávací hub, ktorý bude slúžiť verejnosti. Vývin obnovy môžete sledovať na Facebooku a Instagrame pod menon Stará škola Kokava.
A tak časť z výťažkou z predaja online platformy idú priamo na obnovu Starej školy.
A nie len to. Ako rodina, ktorá má blízko k regiónu Gemer, sa rozhodli zachrániť chátrajúcu budovu Starej školy v Kokave nad Rimavicou z roku 1913 a prerobiť ju na kreatívno-vzdelávací hub, ktorý bude slúžiť verejnosti. Vývin obnovy môžete sledovať na Facebooku a Instagrame pod menon Stará škola Kokava.
A tak časť z výťažkou z predaja online platformy idú priamo na obnovu Starej školy.
ARCHiMERA
ARCHiMERA je občianske združenie, ktorého aktivity smerujú k propagácií a popularizácií architektúry prostredníctvom verejných výstupov, k presahom a prelínaniu s inými odvetviami vďaka spolupráci na interdisciplinárnych projektoch, k budovaniu sietí a personálnych prepojení. Archimera sa snaží vytvárať teoretickú a kritickú reflexiu v oblasti architektonického diania prostredníctvom stretnutí a publikovania kníh.
Medzi projekty občianskeho združenia Archimera sú najmä aktivity umeleckej skupiny Opustená (re)kreácia https://abandonedrecreation.com/), ktorá vznikla v 2011 v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice, ktoré je známe vysokou koncentráciou kvalitnej architektúry 20. storočia avšak mnohé objekty dnes chátrajú aj napriek tomu, že sa jedná o národné kultúrne pamiatky, ktoré svojím významom presahujú hranice Slovenska.
Najvýznamnejšou a najohrozenejšou budovou je Liečebný dom Machnáč od architekta Jaromíra Krejcara, ktoré predstavuje azda najväčšiu kauzu, s akou na Slovensku zápasíme v súvislosti s ochranou architektúry 20. storočia.
Z toho dôvodu v roku 2020 sa Archimera stala zakladajúcim členom neziskovej organizácie Spoločnosť Jaromíra Krejcara (https://jaromirkrejcar.com), ktorá vznikla za jediným účelom – vykonávať takú činnosť, ktorá bude viesť k záchrane a k pamiatkovej obnove Liečebného domu Machnáč.
TUTO
TUTO eko je značka ekologických textilných výrobkov pre domácnosť. Ušili ich zručné dôchodkyne zo Šariša. Sú ekologické a krásne a ich trvácnosť ocení každý priaznivec Zero Waste.
Eko obrusky
Vyrastali sme na jednej ulici. Maťa - kučeravá ryšavka a Gabika - o 6 týždňov mladšia, hnedovlasá okaňa. My dve. Veľké kamošky. Maťa má Teodora, Gabika o 6 týždňov staršieho Alana a zázračnú Agátku. Veľkí kamoši. My dve sa už spolu nehráme. My spolu vymýšľame. My skúšame. My podnikáme.
Voskované obrúsky raz objavila Gabika náhodou. Ponúkla nápad. A Maťa – žena činu sa hneď chytila realizácie. Prvé obrúsky sme predávali na Vianoce 2017. Prešiel čas testovania, čas pokusov – omylov. A tak sme sa dopracovali k ich dnešnej podobe.
Silnou motiváciou k zlepšovaniu nielen v „obrúskovaní“ sú pre nás naše deti. Trávime spolu veľa času. Vyvíjame sa spolu. Postupne krok po krôčiku. Chránime seba, naše okolie, životné prostredie.
Naše obrúsky sú robené s láskou a veľkou zodpovednosťou. Pre Vás.
Voskované obrúsky raz objavila Gabika náhodou. Ponúkla nápad. A Maťa – žena činu sa hneď chytila realizácie. Prvé obrúsky sme predávali na Vianoce 2017. Prešiel čas testovania, čas pokusov – omylov. A tak sme sa dopracovali k ich dnešnej podobe.
Silnou motiváciou k zlepšovaniu nielen v „obrúskovaní“ sú pre nás naše deti. Trávime spolu veľa času. Vyvíjame sa spolu. Postupne krok po krôčiku. Chránime seba, naše okolie, životné prostredie.
Naše obrúsky sú robené s láskou a veľkou zodpovednosťou. Pre Vás.
Vinohradníctvo a vinárstvo Čavojský
Sme malé rodinné vinárstvo z Pezinka. Obrábame vlastné vinohrady v Pezinku a v Modre z ktorých vyrábame vínko, ktoré odzrkadľuje výsledok našej poctivej a usilovnej práce vo vinohrade a v pivnici. Vyrábame moderné vína s citom a tradíciou, čo nám pomáha zachovávať v našich vínach jedinečnosť chutí malokarpatských vín. Víno musí odzrkadlovať výsledok poctivej a usilovnej práce, a presne také ho chceme priniesť všetkým milovníkom a nadšencom slovenského vína.
Vinárstvo Michal Bažalík
Vinárstvo je pre mňa spojenie remesla, kultúry, tradície a lásky k zemi. Staré pusté vinohrady, nad Svätým Jurom, som prevzal pred pár rokmi po družstve, a lásku k zemi som pravdepodobne prevzal po svojich predkoch. Myslím si, že k životu toho netreba veľa. Chcem žiť z toho, čo mi táto zem dáva. Fascinuje ma tvoriť, úplne od základu. Žiť na mieste, kde sa to všetko rodí, byť súčasťou celého procesu. S pokorou vypestovať hrozno, bez chémie a šetrne k sebe aj okoliu. S radosťou z neho vyrobiť dobré víno a s láskou si ho vychutnať s najbližšími. Myslím si, že tak by to malo byť...
bottom of page